КЦК ЈА ЗАВРШУВА ПАНДЕМИЧНАТА УЧЕБНА ГОДИНА СО РАБОТИЛНИЦА – ПРИКАЗНИ ЗА ХРАНАТА

KCK-novo-logo

По минатонеделната работилница посветена на енергетиката и енергетската ефикасност, во последната сабота од оваа учебна година (5-ти јуни), КЦК ја организираше последната работилница во учебната 2020/21 година со неколку ПРИКАЗНИ ЗА ХРАНАТА. Во време кога малку олабавија мерките повеќе

ПРИКАЗНИ ЗА ХРАНАТА – Сабота 05.06.2021 год. 10.15 – 11.00 часот

Драги ученици, драги наставници и љубители на науката,

По големиот интерес за претходната работилница Енергија – што, зошто, како, колку, каде… која се одржа на 29.05 (сабота), а на иницијативна на Центарот за храна во ООУ „В.Ц. Трена“ како дел од КЦК, Креативниот Центар Карпош повеќе

КЦК ПРОДОЛЖУВА СО СВОЈАТА МИСИЈА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА – ПРИКАЗНА ЗА ЕНЕРГИЈАТА

И оваа учебна година е на заминување, а е за заборавање. Немаше вистинска настава, немаше дружба и на сите им збоктиса од учење на далечина. Знаејќи дека и учениците и наставниците и родителите се веќе заситени од т.н. online настава, ни нам во КЦК не ни преостана ништо друго туку повеќе

ЕНЕРГИЈА – ШТО, ЗОШТО, КАКО, КОЛКУ, КАДЕ (ВИРТУЕЛНА РАБОТИЛНИЦА )

Драги ученици, драги наставници и љубители на науката,

Крајот на оваа учебна година која за жал помина во знакот на пандемијата предизвикана од корона вирусот, Креативниот Центар Карпош реши да го одбележи со организација на виртуелна работилница насловена како ЕНЕРГИЈА повеќе

Првиот филм на НА КЦК во продукција на МТВ – Успешна приказна “Од знаење до пракса”

На иницијатива на новинарката Татјана Ласковска од образовната програма на МТВ, КЦК со огромно задоволство и ентузијазам се вклучи во создавањето на документарниот филм под работен наслов ЕДНО Е ДА ЗНАЕШ, А ДРУГО ДА УМЕЕШ, кој потоа се трансформираше во УСПЕШНА ПРИКАЗНА – повеќе

Продолжуваме понатаму со виртуелните работилници: Што јадеме што пиеме?

Откако минатата недела online се забавувавме со експериментите и магиите на нашиот професор Мето кои ги изведуваше во лабораторијата и амфитеатарот на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, оваа сабота КЦК беше гостин во Лабораторијата за биохемија повеќе

Ветено – сторено, прва виртуелна работилница на КЦК на тема хемија + физика = пиротехника

По недобивањето дозвола за организација на работилница во живо, во декември КЦК на 20 декември ја организираше истата во виртуелна форма  на тема ХЕМИЈА+ФИЗИКА = ПИРОТЕХНИКА. Проф. Мето Најдоски од Институтот за хемија при ПМФ во нему својствен стил ги „забавуваше“ 20-ината повеќе

Короната не е пречка КЦК да продолжи да функционира

Во услови кога пандемијата ги затвори училиштата и факултетите, а учениците и студентите се навикнаа на настава од дома, КЦК не седеше со скрстени раце. Напротив, на општина Карпош и понуди можност да создаде неколку стотини сетови за експериментирање во хемијата кои требаше повеќе

Претседателката на КЦК Александра Блажевска победник на конкурсот „НајООР наставник/наставничка во 2020 година“

http://oer.mk/2020/11/pobedniczi-na-konkursot-na%d1%98oor-nastavnik-nastavnichka-od-osnovnoto-obrazovanie-za-2020-godina/#more-3314

Фондацијата Отворено општество во периодот од 1.08.2020 до 1.11.2020 организираше конкурс на темата „НајООР наставник/наставничка од основното образование за 2020 година“  чија цел беше да се истакне важноста повеќе

Основачот на КЦК прв член на Европска Академија од Македонија

На 1-ви септември престижната Европска Академија (Academia Europea, Academy of Europe) го доби својот прв научник од нашата држава. Станува збор за професорот Зоран Т. Поповски од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

https://www.ae-info.org/ae/Member/Popovski_Zoran

Academia Europea (Academy of Europe – АЕ) e паневропска повеќе