SCIENTIX ги награди најуспешните проекти, а меѓу нив “It is COOL to be STEM” на ООУ „ЈАН АМОС КОМЕНСКИ“ И КЦК

Викендов во Брисел од 22-24.06.2018, European School-net Academy во рамките на 23-та Science Future Classroom (работилница во училницата на иднината). Scientix (Европска заедница за унапредување на образованието по природните науки ) во соработка со STEM Alliance ги додели наградите за најуспешните повеќе

Уште еден проект во КЦК

ООУ „Петар Поп Арсов” учествуваше на свечениот настан „Предизвикот за млади истражувачи“ кој се одржа во Владата на Република Македонија на 09.06.2018 година со почеток во 12:00 часот.

Целта на настанот беше доделување на награди на најуспешните истражувачки проекти повеќе

КЦК жнее нови проекти!

Пред некој ден, Фондот за иновации и технолошки развој додели грантови на училишта наменети за истражувачки цели. Еден од добитниците беше и ООУ “Вера Циривири – Трена” во чии рамки се наоѓа и Центарот за храна како дел од Креативниот центар Карпош. повеќе

Втора реколта од центарот за храна

На седми јуни и оваа година младите производители на храна во Центарот за храна кој се наоѓа во ООУ „Вера Циривири – Трена“, а е дел од Креативниот центар Карпош ги собраа првите плодови од овогодишната реколта. Во соработка со компанијата „Евгени“ и Земјоделскиот институт, повеќе

Биолошко наследство

Пред 20-ина години со неколку мои колеги (Мите, Љупчо, Славе) ентузијастички направивме една серија насловена како Биолошкото наследство на Македонија. Таа се состоеше од 12 епизоди во кои се обидовме да спакуваме најголем дел од живиот свет во Македонија. Бидејќи повеќе

Приказни за Водно

За жал, голем дел од Скопјани малку знаат за белите дробови на Скопје – за неговото височесто Водно, освен Пантелејмон, крст, жичара. За да не биде така и со учениците од општина Карпош, денес Креативниот центар Карпош организираше теренско истражување на повеќе

КЦК ВО ЕУ

Изминатиов викенд  од 04 – 06.05.2018 во Брисел се одржа „3та Scientix конференција “ за СТЕМ (наука, технологија, инжинерство, математика) образование во организација  на  European Schoolnet Academy , подржана од Европската комисија , програма Хоризонт 2020.

На конференцијата учествуваа повеќе

КЦК гостува на “Здраво Македонијо”

На 27.04.2018 година Креативците од КЦК беа гости во Канал 5 телевизија во утринска програма „Здраво Македонијо„. Таму со гледачите тие го споделија своето задовоство од начинот на кој ги изучуваат природните науки , кој е исклучително забавен и интересен. Тие повеќе

“It is COOL to be STEM” Хемијата на пиротехниката

Ден 5: Хемијата на пиротехниката. Во центарот за хемија и екологија при ООУ “Јан Амос Коменски” на ден 27.04.2018 креативците имаа можност да уживаат во пиротехничкиот спектакл кој ни го подготви проф. Методија Најдовски, и не само тоа, тие имаа можност самостојно повеќе

“It is COOL to be STEM” Тајните на кристалите

Од 23.04.2018 Креативниот центар Карпош се вклучува во кампањата за привлекување на младите кон професии кои се поврзани со природните науки и техниките. Така, денес Центарот за екологија при ООУ “Јан Амос Коменски” организираше настан насловен како “Тајните повеќе