Првиот филм на НА КЦК во продукција на МТВ – Успешна приказна “Од знаење до пракса”

На иницијатива на новинарката Татјана Ласковска од образовната програма на МТВ, КЦК со огромно задоволство и ентузијазам се вклучи во создавањето на документарниот филм под работен наслов ЕДНО Е ДА ЗНАЕШ, А ДРУГО ДА УМЕЕШ, кој потоа се трансформираше во УСПЕШНА ПРИКАЗНА – повеќе

Продолжуваме понатаму со виртуелните работилници: Што јадеме што пиеме?

Откако минатата недела online се забавувавме со експериментите и магиите на нашиот професор Мето кои ги изведуваше во лабораторијата и амфитеатарот на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, оваа сабота КЦК беше гостин во Лабораторијата за биохемија повеќе

Ветено – сторено, прва виртуелна работилница на КЦК на тема хемија + физика = пиротехника

По недобивањето дозвола за организација на работилница во живо, во декември КЦК на 20 декември ја организираше истата во виртуелна форма  на тема ХЕМИЈА+ФИЗИКА = ПИРОТЕХНИКА. Проф. Мето Најдоски од Институтот за хемија при ПМФ во нему својствен стил ги „забавуваше“ 20-ината повеќе

Короната не е пречка КЦК да продолжи да функционира

Во услови кога пандемијата ги затвори училиштата и факултетите, а учениците и студентите се навикнаа на настава од дома, КЦК не седеше со скрстени раце. Напротив, на општина Карпош и понуди можност да создаде неколку стотини сетови за експериментирање во хемијата кои требаше повеќе

Претседателката на КЦК Александра Блажевска победник на конкурсот „НајООР наставник/наставничка во 2020 година“

http://oer.mk/2020/11/pobedniczi-na-konkursot-na%d1%98oor-nastavnik-nastavnichka-od-osnovnoto-obrazovanie-za-2020-godina/#more-3314

Фондацијата Отворено општество во периодот од 1.08.2020 до 1.11.2020 организираше конкурс на темата „НајООР наставник/наставничка од основното образование за 2020 година“  чија цел беше да се истакне важноста повеќе

Основачот на КЦК прв член на Европска Академија од Македонија

На 1-ви септември престижната Европска Академија (Academia Europea, Academy of Europe) го доби својот прв научник од нашата држава. Станува збор за професорот Зоран Т. Поповски од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

https://www.ae-info.org/ae/Member/Popovski_Zoran

Academia Europea (Academy of Europe – АЕ) e паневропска повеќе

Со радост за и во СОС Детско село

Пред некој месец, “ничим изазвана”, општина Гази Баба му додели награда за наука, “Големата Мајка” на основачот на КЦК, професорот Зоран Т. Поповски, како на човек кој повеќе од 30 истражува на нејзина територија. Честа беше уште поголема што тој не конкурираше, туку повеќе

По зелените стапалчиња до Градоначалникот!

Учениците од десетте општински училишта,  учесници во проектот Зелени стапалчиња беа на средба со градоначалникот на општина Карпош на која има можност да ги презентираат резултатите  од активноста „Детективи на патот“. При тоа, тие му укажаа на  градоначалникот повеќе

КЦК повторно го трасира патот на зелените стапалчиња

Реализирајќи ја својата мисија да анимира и организира креативни ученици од општина Карпош, Креативниот центар Карпош – КЦК продолжи во 2019-та година со реализацијата на проектот „Зелени стапалчиња“. Оваа година КЦК ги координираше активностите за мотивирање повеќе

КЦК за првпат на Еразмус+ проект

Во текот на септември, потпретседателот на КЦК, Томи Поповски учествуваше на проектот “Creativity comes from fairytales” финансиран од страна на ЕУ преку програмата Еразмус+. Па ни помалку, ни повеќе туку на проект кој се реализираше во т.н. Hobbit houses зад планината Велебит во повеќе