КЦК се подготвува за ГЕФ

Во текот на мај Центарот за храна при КЦК во соработка со Земјоделскиот институт, компанијата „Евгени“ и земјоделски производители од субурбаните делови на општина Карпош интензивно подготвуваше проект со кој конкурира пред Глобалниот еколошки фонд на програмата за мали грантови. Read more…

Младите еколози ги откриваа тајните на водата

Раболтилницата „Тајните на водата“ се реализираше од 16-19.05.2017  и имаше еден сеопфатен пристап во развивањето на СТЕМ компетенциите. Првиот дел од работилницата се реализираше со посета на Центарот за санитарна контрола при ЈП „Водовод“ каде учениците имаа можност да се Read more…

Работилница за автодизајн и роботика во ООУ „Братство“

Овој викенд во низата работилници кои се организираа во рамки на Центарот за дизајн и роботика во ООУ „Братство“ на ред дојдоа работилниците за автодизајнирање и за роботика. За жал повторно организаторот и аниматорот Томи се соочи со мал број Read more…

Работилница за копаничарство во ООУ „Аврам Писевски“

На 22.04. во саботата беше одржана Првата работилница за копаничарство во Центарот за ракотворби кој се наоѓа во ООУ,,Аврам Писевски“- Бардовци. Присутните 15 млади резбари ги поздрави г-ѓа Марина Милеска, директорка на ООУ,,Аврам Писевски“ и им посака успех во совладувањето Read more…

Кинестетичка училница во ООУ „Вера Циривири Трена“

Кинестетичката училница на Креативниот центар Карпош оваа недела беше во ООУ „Вера Циривири – Трена“. Дури ни сликиве и видеата не можат целосно да ја доловат одушевеноста на децата од „одморот“ од часовите што им го организираа инструкторот Биљана и Read more…

Прва „кинестетичка училница“ во Македонија во ООУ „Братство“

Во организација на Креативниот центар Карпош, за прв пат во Република Македонија се спроведува проектот „Кинестетичка училница“. Имено, на 2.02.2016 година во ООУ „Братство“, инструкторот од НР Кина, професорот Марко Секуловски, пред присутните наставници по физичко воспитание, одделенски и предметни Read more…

Спектакуларна наука

Науката може да биде возбудлива, може да биде интригантна, но највпечатлива е кога е спектакуларна. Токму поради тоа на 30.01.2017 во просториите на ООУ „Вера Циривири-Трена“ беше одржан настанот спектакуларна наука организиран од страна на Креативниот центар Карпош. Презентери на Read more…

Промоција на набавената опрема за КЦК

На 28.12.2016 год. во Креативниот центар Карпош – Центар за храна во ООУ „Веар Циривири – Трена“ се одржа промоција на набавената опрема за потребите на КЦК. На оваа промоција присуствуваа ученици, вклучените наставници во работата на КЦК, стручните соработници, Read more…

Посета на Истражувачка станица Петница

ИЗВЕШТАЈ ОД СТУДИСКА ПОСЕТА НА ИСТРАЖУВАЧКАТА СТАНИЦА ПЕТНИЦА 20- 21 ноември 2015 год.   Во рамки на проектот за формирање на Креативниот центар Карпош (КЦК) беше организирана студиска посета на Истражувачката станица Петница (ИСП) во близината на Ваљево, Република Србија. Read more…