Предизвици во пекарницата

На 23.04.2019, во центарот за екологија при ООУ „Јан Амос Коменски“, 20  ученици од 8-мо одд. од ООУ „Јан Амос Коменски“ и ООУ „Владо Тасевски“ во рамки на фестивалот „It is COOL to be STEM 2“ решаваа хемиски проблеми во пекарницата. Учениците во улога на лаборанти решаваа проблеми од секојдневниот Read more…

Јонски покер, хемиско домино

Понекогаш знае некој да каже дека хемијата е тешка, па дури и досадна за учење. Ама не е баш така. Дали можете да замислите дека хемијата може да биде и основа за играње и забава. Е баш тоа се случи во Креативниот центар Карпош. Имено, вчера во центарот за екологија Read more…

Центар за храна 2019

На 16.03.2019 Центарот за Храна во рамките на ООУ „Вера Циривири Трена“ започна со лабораториски активности на тема “Биохемискиот состав на храна”. При оваа работилница пријавените ученици беа воведени во основите на лабораториската работа (правилна работа и безбедност) и составот на храната и водата – јаглехидрати, минерални материи и витамини, Read more…

КЦК чекори по зелените стапалчиња

Навиките се стекнуваат од мали нозе, велат старите. И добрите и лошите. Зелените стапалчиња се несомнено добра навика да се почитува и чува животната средина. „Размислувај локално – делувај глобално“, „Природата не сме ја наследиле од претходните генерации, туку ја позајмуваме од следните“,  се само дел од еколошките премиси кои Read more…

Учениците ги мапираа најкритичните точки до училиштата во Карпош

Учениците од десетте основни училишта во општина Карпош имаа можност да се сретнат со градоначалникот Стефан Богоев и да му ги презентираат резултатите од истражувањето “Детективи на патот” во рамките на проектот Зелени Стапалчиња кој е финансиран од Министерството за животна средина и просторно планирање во соработка со Climate Alliance Read more…

Центар за храна – берба 20.11

На 20 Ноември оваа година младите биолози, производители на храна во Центарот за храна кој се наоѓа во нашето училиште, ООУ „Вера Циривири – Трена“, во склоп на КЦК ги собраа плодовите од последната реколта од оваа година. Под будното око на наставничката Дивна и мала помош од Томе и Read more…

SCIENTIX ГИ НАГРАДИ НАЈУСПЕШНИТЕ ПРОЕКТИ,А МЕЃУ НИВ И it is COOL to be STEM НА ООУ ЈАН АМОС КОМЕНСКИ И КЦК

Викендов во Брисел од 22-24.06.2018, European School-net Academy во рамките на 23-та Science Future Classroom (работилница во училницата на иднината). Scientix (Европска заедница за унапредување на образованието по природните науки ) во соработка со STEM Alliance ги додели наградите за најуспешните проекти организирани за време на STEM Discovery Week 2018. Read more…

Биолошко наследство

Пред 20-ина години со неколку мои колеги (Мите, Љупчо, Славе) ентузијастички направивме една серија насловена како Биолошкото наследство на Македонија. Таа се состоеше од 12 епизоди во кои се обидовме да спакуваме најголем дел од живиот свет во Македонија. Бидејќи една од мисиите на Креативниот центар Карпош е да помогне Read more…

Уште еден проект во КЦК

ООУ „Петар Поп Арсов”  учествуваше на свечениот настан „Предизвикот за млади истражувачи“ кој се одржа во Владата на Република Македонија на 09.06.2018 година со почеток во 12:00 часот. Целта на настанот беше доделување на награди на најуспешните истражувачки проекти во рамки на Јавниот повик „Предизвик за млади истражувачи“ кој беше Read more…

КЦК жнее нови проекти!

Пред некој ден, Фондот за иновации и технолошки развој додели грантови на училишта наменети за истражувачки цели. Еден од добитниците беше и ООУ “Вера Циривири – Трена” во чии рамки се наоѓа и Центарот за храна како дел од Креативниот центар Карпош. Со овој грант пластеникот кој го направија креативците Read more…