КРЕАТИВЦИТЕ НА ГОСТИ КАЈ МАСЕ

Сончевото саботно утро на 2.12, креативците решија да го поминат учејќи како се создава музика. А музика не е само она што то слушаме. Музиката е мнооогу повеќе од тоа. Музиката, ама онаа вистинската е и уметност и наука и Read more…

ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА ВО НАСТАВАТА – КАКО И КОЛКУ?

Дигитализацијата влезе низ врата, а вештачката интелегенција тропа на врата. И двата процеси предизвикуваат своевидна дехуманизација на општеството, ама како што велат старите „ако не можеш непријателот да го совладаш – тогаш придружи му се“, а ние само ќе додадеме Read more…

ДОМАЌИНСКА РАБОТИЛНИЦА ВО КЦК

ДОМАЌИНСКА РАБОТИЛНИЦА ВО КЦК На 25.11 на гости во Креативниот Центар Карпош – КЦК беа искусните електро инженери, но и долгогодишни наставници Ефтим Пејовски и Ивица Шпољариќ. Целта на оваа посета беше организацијата на работилницата насловена како „Електричната инсталација во Read more…

ХЕМИЈА НА ГАСОВИ

Денес на Институтот за хемија при Природно-математчкиот факултет во Скопје домаќин на младите креативци од КЦК беше проф. д-р Методија Најдоски или едноставно чичко Мето. Шеснаесет ученички и ученици од карпошевите училишта “влегоа” во Хемијата на гасови преку десетина експерименти Read more…

Проект: Водно во Карпош – Карпош на Водно – ДВЕ РАБОТИЛНИЦИ ВО ЕДЕН ДЕН

На 28 Октомври се одржа втората експедиција во рамки на проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки на програмата за подгрантирање на проектот „Младински активизам за Read more…

КЦК како логистички партнер во организација на проектот “Сајбер кариерни патеки за жени – Cyberpathways for women (CPW)“

На 5 октомври во просториите на ООУ “Јан Амос Коменски” беше одбележан Денот на учителот со плодна дебата на тема “Сајбер кариерни патеки за жени – Cyberpathways for women (CPW)“ на настанот се формира и работно тело од СТЕМ наставници, Read more…

КЦК со проетот “ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО”

Во саботата на 14 октомври се одржа првата експедиција во рамки на проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки на програмата за подгрантирање на проектот „Младински Read more…

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАКИМОВСКИ ПОДЕЛИ СЕТОВИ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИРАЊЕ ВО НАСТАВАТА ПО ХЕМИЈА ЗА СИТЕ УЧЕНИЦИ ОД 8 И 9-ТО ОДДЕЛЕНИЕ ВО КАРПОШ

Денес во училницата / лабораторијата по хемија во ООУ „Јан Амос Коменски“ во Тафталиџе 1 се одржа настан кој во претставува револуционерен чекор напред во унапредувањето на практичната настава во училиштата чиј основач е општина Карпош. Имено, Креативниот центар Карпош Read more…

КЦК ЈА ЗАОКРУЖИ УЧЕБНАТА ГОДИНА СО МАГИЈАТА НА ДНК

Веројатно заради продолжениот викенд при крајот на учебната година, на работилницата организирана на 3-ти јуни на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје учествуваа само три креативки од Коменски и Трена. Но, принципот на Креативниот центар Карпош секогаш бил Read more…

КРЕАТИВКИТЕ ДЕНЕС ВАЈАА

Во Библиотеката „Другарче“ во чии рамки функционира Детскиот Ликовен Центар, денес на 27.06 во организација на Креативниот центар Карпош се одржа работилница со работен наслов „ТАЈНИТЕ НА ВАЈАРСТВОТО“. Клементина и Ана Марија од „Аврам Писевски“, Ана и Лидија од „Христијан Read more…