ШТО ЈАДЕМЕ, ШТО ПИЕМЕ

ПРОДОЛЖУВАМЕ ПОНАТАМУ СО ВИРТУЕЛНИТЕ РАБОТИЛНИЦИ: ШТО ЈАДЕМЕ ШТО ПИЕМЕ?   Откако минатата недела online се забавувавме со експериментите и магиите на нашиот професор Мето кои ги изведуваше во лабораторијата и амфитеатарот на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, Read more…

ПРВА ВИРТУЕЛНА РАБОТИЛНИЦА НА КЦК

ВЕТЕНО – СТОРЕНО, ПРВА ВИРТУЕЛНА РАБОТИЛНИЦА НА КЦК НА ТЕМА: ХЕМИЈА+ФИЗИКА = ПИРОТЕХНИКА   По недобивањето дозвола за организација на работилница во живо, КЦК на 20 Декември ја организираше истата во виртуелна форма  на тема ХЕМИЈА+ФИЗИКА = ПИРОТЕХНИКА. Проф. Мето Read more…

КОРОНАТА НЕ Е ПРЕЧКА КЦК ДА ПРОДОЛЖИ ДА ФУНКЦИОНИРА

Во услови кога пандемијата ги зотвори училиштата и факултетите, а учениците и студентите се навикнаа на настава од дома, КЦК не седеше со скрстени раце. Напротив, на општина Карпош и понуди можност да создаде неколку стотини сетови за експериментирање во Read more…

Тајните на Хемијата во Магијата на Пиротехниката

КЦК на 22/11/2020 (недела) организира научна дружба на тема ТАЈНИТЕ НА ХЕМИЈАТА ВО МАГИЈАТА НА ПИРОТЕХНИКАТА со Професорот по експериментална хемија Методија Најдоски од Природно матемичкиот факултет. Дружбата е закажана на амфитеатарот покрај реката вардар во населбата карпош 4 со Read more…

Александра Блажевска Нај ООР наставник

ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА КЦК АЛЕКСАНДРА БЛАЖЕВСКА Е ЕДНА ОД ПОБЕДНИЦИТЕ НА КОНКУРСОТ „НАЈООР НАСТАВНИК/НАСТАВНИЧКА ВО 2020“ http://oer.mk/2020/11/pobedniczi-na-konkursot-na%d1%98oor-nastavnik-nastavnichka-od-osnovnoto-obrazovanie-za-2020-godina/#more-3314 Фондацијата Отворено општество во периодот од 1.08.2020 до 1.11.2020 организираше конкурс на темата „НајООР наставник/наставничка од основното образование за 2020 година“  чија цел беше Read more…

ОСНОВАЧОТ НА КЦК ПРВ ЧЛЕН НА ЕВРОПСКАТА АКАДЕМИЈА ОД МАКЕДОНИЈА

На 1-ви септември престижната Европска Академија (Academia Europea, Academy of Europe) го доби својот прв научник од нашата држава. Станува збор за професорот Зоран Т. Поповски од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.   https://www.ae-info.org/ae/Member/Popovski_Zoran Academia Europea (Academy of Read more…

СО РАДОСТ ЗА И ВО СОС ДЕТСКО СЕЛО

Пред некој месец, “ничим изазвана”, општина Гази Баба му додели награда за наука,”Големата Мајка” на основачот на КЦК, професорот Зоран Т. Поповски, како на човек кој повеќе од 30 истражува на нејзина територија. Честа беше уште поголема што тој не Read more…

На средба со градоначалникот ЗТП

Учениците од десетте општински училишта,  учесници во проектот Зелени стапалчиња беа на средба со градоначалникот на општина Карпош на која има можност да ги презентираат резултатите  од активноста „Детективи на патот“. При тоа, тие му укажаа на  градоначалникот со какви Read more…

Еразмус

Во текот на септември, потпретседателот на КЦК, Томи Поповски учествуваше на проектот “Creativity comes from fairytales” финансиран од страна на ЕУ преку програмата Еразмус+. Па ни помалку, ни повеќе туку на проект кој се реализираше во т.н. Hobbit houses зад Read more…

КЦК повторно го трасира патот на зелените стапалчиња

Реализирајќи ја својата мисија да анимира и организира креативни ученици од општина Карпош, Креативниот центар Карпош – КЦК продолжи во 2019-та година со реализацијата на проектот „Зелени стапалчиња“. Оваа година КЦК ги координираше активностите за мотивирање на учениците за користење Read more…