Сајбер патеки за жени

Креативен Центар Карпош – КЦК утре ќе го одбележи Денот за побезбеден интернет со активности кои ги организира со подршка на програма “Сајбер патеки за жени” која е финансирана од УСАИД. Најава за утрешниот настан во утринската програма “Македонија наутро” на националниот сервис МРТ. https://play.mrt.com.m/play/569919?fbclid=IwAR0J8VBM8cwhMK_JY9FZ6X8uphRABq3nysWdWHzFf1yYhDOIArRmELR3b1c

Проект: Водно во Карпош – Карпош на Водно: ШТО „МРДА“ ОД ВОДНО ВО ЗООЛОШКАТА ГРАДИНА ВО СКОПЈЕ?

Убавото сончево претпладне на 27.12, младите креативци го поминаа Зоолошката градина на град Скопје каде се запознаваа со животинскиот свет кој се среќава на овие скопски региони дел од проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки Read more…

ВЕШТИТЕ РАЦЕ НА КРЕАТИВЦИТЕ ЈА ПРЕТВОРИЈА СТРАКЛЕНАТА ГРАДИНА ВО ВЕСЕЛА ГРАДИНА И ЈА ЗАОКРУЖИЈА 2023-ТА ГОДИНА

Во предвечерјето на новата година, Креативниот центар Карпош ја заокружува оваа за нас многу успешна година со комбинирана работилница во која од биолошки материјали се правеа соодветни украси за дочек на најлудата ноќ, се разбира во позитивен смисол. Имено, 20-ина ученици од училиштата на територијата на општина Карпош оваа сабота Read more…

„Бегство од собата“ или Escape room

На ден 12.12.2023 година педесетина креативците од сите основни училиште од општина Карпош во две паралени работилници се обидуваа низ забава и со користење на своите знаење да „избегаат од просториите“.  Решаваа загатки и проблеми со примена на критичко размислување од областите на темите екологија и гасови. Видно ангажирани, заинтересирани Read more…

Проект: Водно во Карпош – Карпош на Водно: ФАУНАТА НА ВОДНО

Убавото саботно претпладне на 9.12, младите креативци го поминаа на падините на Водно каде се запознаваа со животинскиот свет (фауната) на овие скопски бели дробови како дел од проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки на Read more…

КРЕАТИВЦИТЕ НА ГОСТИ КАЈ МАСЕ

Сончевото саботно утро на 2.12, креативците решија да го поминат учејќи како се создава музика. А музика не е само она што то слушаме. Музиката е мнооогу повеќе од тоа. Музиката, ама онаа вистинската е и уметност и наука и иновација. Токму тоа денес го осознаа 10-ина креативци во студиото Read more…

ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА ВО НАСТАВАТА – КАКО И КОЛКУ?

Дигитализацијата влезе низ врата, а вештачката интелегенција тропа на врата. И двата процеси предизвикуваат своевидна дехуманизација на општеството, ама како што велат старите „ако не можеш непријателот да го совладаш – тогаш придружи му се“, а ние само ќе додадеме „кога е толку моќен“. Така и ние во Креативниот центар Read more…

ДОМАЌИНСКА РАБОТИЛНИЦА ВО КЦК

ДОМАЌИНСКА РАБОТИЛНИЦА ВО КЦК На 25.11 на гости во Креативниот Центар Карпош – КЦК беа искусните електро инженери, но и долгогодишни наставници Ефтим Пејовски и Ивица Шпољариќ. Целта на оваа посета беше организацијата на работилницата насловена како „Електричната инсталација во мојот дом“. А нашите ученици-креативци како и секогаш вредни и Read more…

ХЕМИЈА НА ГАСОВИ

Денес на Институтот за хемија при Природно-математчкиот факултет во Скопје домаќин на младите креативци од КЦК беше проф. д-р Методија Најдоски или едноставно чичко Мето. Шеснаесет ученички и ученици од карпошевите училишта “влегоа” во Хемијата на гасови преку десетина експерименти кои сами ги изведуваа. Се создаваа ракетчиња, се правеа мешавини, Read more…

Проект: Водно во Карпош – Карпош на Водно: Во микросветот на флората

На 18 Ноември се одржа работилница за микроскопирање на флората во рамки на проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки на програмата за подгрантирање на проектот „Младински активизам за позелени општини”, имплементиран од Македонското здружение на Read more…