ХЕМИЈА НА ГАСОВИ

Денес на Институтот за хемија при Природно-математчкиот факултет во Скопје домаќин на младите креативци од КЦК беше проф. д-р Методија Најдоски или едноставно чичко Мето. Шеснаесет ученички и ученици од карпошевите училишта “влегоа” во Хемијата на гасови преку десетина експерименти Read more…

Проект: Водно во Карпош – Карпош на Водно: Во микросветот на флората

На 18 Ноември се одржа работилница за микроскопирање на флората во рамки на проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки на програмата за подгрантирање на проектот Read more…

Проект: Водно во Карпош – Карпош на Водно – ДВЕ РАБОТИЛНИЦИ ВО ЕДЕН ДЕН

На 28 Октомври се одржа втората експедиција во рамки на проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки на програмата за подгрантирање на проектот „Младински активизам за Read more…

КЦК како логистички партнер во организација на проектот “Сајбер кариерни патеки за жени – Cyberpathways for women (CPW)“

На 5 октомври во просториите на ООУ “Јан Амос Коменски” беше одбележан Денот на учителот со плодна дебата на тема “Сајбер кариерни патеки за жени – Cyberpathways for women (CPW)“ на настанот се формира и работно тело од СТЕМ наставници, Read more…

КЦК со проетот “ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО”

Во саботата на 14 октомври се одржа првата експедиција во рамки на проектот ВОДНО ВО КАРПОШ – КАРПОШ НА ВОДНО. Овој проект, започнат на 20.09.2023 е имплементиран од Креативниот Центар Карпош, во рамки на програмата за подгрантирање на проектот „Младински Read more…

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈАКИМОВСКИ ПОДЕЛИ СЕТОВИ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИРАЊЕ ВО НАСТАВАТА ПО ХЕМИЈА ЗА СИТЕ УЧЕНИЦИ ОД 8 И 9-ТО ОДДЕЛЕНИЕ ВО КАРПОШ

Денес во училницата / лабораторијата по хемија во ООУ „Јан Амос Коменски“ во Тафталиџе 1 се одржа настан кој во претставува револуционерен чекор напред во унапредувањето на практичната настава во училиштата чиј основач е општина Карпош. Имено, Креативниот центар Карпош Read more…

КЦК ЈА ЗАОКРУЖИ УЧЕБНАТА ГОДИНА СО МАГИЈАТА НА ДНК

Веројатно заради продолжениот викенд при крајот на учебната година, на работилницата организирана на 3-ти јуни на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје учествуваа само три креативки од Коменски и Трена. Но, принципот на Креативниот центар Карпош секогаш бил Read more…

КРЕАТИВКИТЕ ДЕНЕС ВАЈАА

Во Библиотеката „Другарче“ во чии рамки функционира Детскиот Ликовен Центар, денес на 27.06 во организација на Креативниот центар Карпош се одржа работилница со работен наслов „ТАЈНИТЕ НА ВАЈАРСТВОТО“. Клементина и Ана Марија од „Аврам Писевски“, Ана и Лидија од „Христијан Read more…

КЦК ПРОДОЛЖИ СО ЕНЕРГЕТСКА РАБОТИЛНИЦА

Во услови на глобална енергетска криза, на 20-ти мај (сабота) КЦК организираше работилница со работен наслов „РАЗЛИЧНИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА“ чија главна цел беше развивање на енергетската култура кај учениците и свеста за рационално користење на енергија преку креирање на Read more…

СЕЕМЕ И САДИМЕ – НОВА РАБОТИЛНИЦА ВО КЦК

Мај е месец во кој интензивно се уредуваат дворовите, се подготвуваат градинарски култури во бавчите, а клучни активности се сеењето и садењето. Така и во Стаклената градина на Креативниот центар Карпош која се наоѓа во ООУ „Вера Циривири – Трена“ Read more…