Младите копаничари во акција

Членовите на Креативниот центар Карпош – центар за ракотворби кој се наоѓа во рамки на ООУ „Аврам Писевски“ ја сменија локацијата за работа и на 7.06.2017 година работеа во детскиот ликовен центар кој се наоѓа во зградата на Библиотеката „Другарче“ во близина на ТЦ „Лептокарија“. Овие десетина ракотворци полека се Read more…

Што правеа младите енергетичари

Во ООУ „Димо Хаџи Димов“ на се одржа работилница на тема „Извори на енергија“ на која учествуваа 10-ина ученици од училиштата на територија на општина Карпош, а под менторство на големиот ентузијаст и наставник Проф. Јане Ангеловски придружуван од аниматорот Томислав Поповски. На почетокот чичко Зоки (професорот Зоран Поповски) си Read more…

Работилница за хемиски состав на храна во ООУ „Вера Циривири Трена“

Овој викенд во рамки на ООУ „Вера Циривири Трена“  во Центарот за контрола на храна се одржа втората работилница со наслов Хемиски состав на храната  и со тоа се комплетираа активностите на овој центар за учебната година. Целта на овие работилници беше  запознавање на заинтресираните ученици со основите на лабораториска Read more…

КЦК се подготвува за ГЕФ

Во текот на мај Центарот за храна при КЦК во соработка со Земјоделскиот институт, компанијата „Евгени“ и земјоделски производители од субурбаните делови на општина Карпош интензивно подготвуваше проект со кој конкурира пред Глобалниот еколошки фонд на програмата за мали грантови. Целта на проектот е да се возобнови користењето на традиционални Read more…

Младите еколози ги откриваа тајните на водата

Раболтилницата „Тајните на водата“ се реализираше од 16-19.05.2017  и имаше еден сеопфатен пристап во развивањето на СТЕМ компетенциите. Првиот дел од работилницата се реализираше со посета на Центарот за санитарна контрола при ЈП „Водовод“ каде учениците имаа можност да се запознаат со условите и начинот на работа во лаборaторија како Read more…

Работилница за автодизајн и роботика во ООУ „Братство“

Овој викенд во низата работилници кои се организираа во рамки на Центарот за дизајн и роботика во ООУ „Братство“ на ред дојдоа работилниците за автодизајнирање и за роботика. За жал повторно организаторот и аниматорот Томи се соочи со мал број на учесници и тоа за првата 8 ученици, а за Read more…

Работилница за копаничарство во ООУ „Аврам Писевски“

На 22.04. во саботата беше одржана Првата работилница за копаничарство во Центарот за ракотворби кој се наоѓа во ООУ,,Аврам Писевски“- Бардовци. Присутните 15 млади резбари ги поздрави г-ѓа Марина Милеска, директорка на ООУ,,Аврам Писевски“ и им посака успех во совладувањето тајните на копаничарството. Од почетокот на работилницата беше присутен и Read more…

Кинестетичка училница во ООУ „Вера Циривири Трена“

Кинестетичката училница на Креативниот центар Карпош оваа недела беше во ООУ „Вера Циривири – Трена“. Дури ни сликиве и видеата не можат целосно да ја доловат одушевеноста на децата од „одморот“ од часовите што им го организираа инструкторот Биљана и учителката Маја. Размрдувањата за концентрација, одржувањето на балоните со нозе, Read more…

Прва „кинестетичка училница“ во Македонија во ООУ „Братство“

Во организација на Креативниот центар Карпош, за прв пат во Република Македонија се спроведува проектот „Кинестетичка училница“. Имено, на 2.02.2016 година во ООУ „Братство“, инструкторот од НР Кина, професорот Марко Секуловски, пред присутните наставници по физичко воспитание, одделенски и предметни наставници го презентираше овој проект, кој масовно се користи во Read more…

Спектакуларна наука

Науката може да биде возбудлива, може да биде интригантна, но највпечатлива е кога е спектакуларна. Токму поради тоа на 30.01.2017 во просториите на ООУ „Вера Циривири-Трена“ беше одржан настанот спектакуларна наука организиран од страна на Креативниот центар Карпош. Презентери на спектакуларните експерименти беа Зоран Поповски и Томе Несторовски од Факултетот Read more…