Работилницата за копаничарство во ООУ “Аврам Писевски”

На 16.12. во саботата беше одржана работилница за копаничарство во Центарот за ракотворби кој се наоѓа во ООУ,,Аврам Писевски“- Бардовци. Присутните ученици се занимаваа со скицирање, обработка на глина и резба. Сликите подолу нудат увид во целиот процес.

Младите креативци од КЦК во Етно Село

На падините на Водно се наоѓа локалитетот Македонско село, кое популарно го викаме Етно село, а за наша среќа се наоѓа на територијата на општина Карпош. Во него се „посадени“ неколку типови на куќи од различни подрачја на Македонија кои импресионираат со својата убавина. Сето тоа „зачинето“ со прекрасниот Етно Read more…

ООУ “Петар Поп Арсов” микроскопира

Учениците од Биолошкиот клуб во ООУ „Петар Поп Арсов“во соработка со Креативниот центар Карпош и Факултетот за Земјоделски науки и храна,  на ден 11.11.2017 година ја посетија ботаничката лабораторија при факултетот. Двочасовната работилница под менторство на проф. Елизабета Мискоска Милевска им овозможи на учениците да се  запознаат со основите на Read more…

ООУ “Вера Циривири – Трена” микроскопира

По претходната успешна посета на факултетот, учениците и студентите се договорија за повторна средба на Земјоделскиот факултет во Скопје. На 03.11.2017 година, учениците од ООУ “Вера Циривири – Трена” заедно со нивниот ментор, повторно го посетија факултетот кадешто овој пат тие микроскопираа различни препарати кои самите ги подготвија. Преку оваа Read more…

Младите истражувачи од ООУ “Вера Циривири – Трена”

Младите истражувачи од ООУ “Вера Циривири – Трена”, во пресрет на настанот “Ноември – Месец на науката”, ги проширија своите знаења и се подготвија за натпреварот преку посетата на Земјоделскиот факултет во Скопје на 02.11.2017 година. Учениците заедно со нивниот ментор ги посетија просториите на факултетот кадешто имаа дружба со Read more…

Скопската Зоолошка градина ги отвори вратите на КЦК

На 14 октомври започна со работа и Центарот за зоологија кој се наоѓа во ООУ „Лазо Трповски“ во населбата Карпош 3. Првата работилница на овој центар се одржа во Скопската зоолошка градина каде што 24 ученици од неколку училишта од општина Карпош водени од наставничата Даниела Радеска му беа гости Read more…

Духот на неолитот во Тумба Маџари

Во петок на 13.10.2017 година се одржа посета на неолитската населба Тумба во населба Маџари. Посетителите имаа можност да добијат информации за нашето минато, и да ги вклучат сите сетила во стекнување на целокупното опипливо знаење за животот на луѓето во тој период. Кустосите од Археолошкиот музеј предводени од Елена Read more…

Стартување на центарот за ботаника и микологија

Оваа сабота, младите истражувачи од основните училишта на Општина Карпош учествуваа на работилницата  во Центарот за ботаника и микологија во рамки на ООУ „Петар Поп Арсов“. Тука тие се запознаа со основите на микроскопирање и изработуваа микроскопски препарати од кромид, морков, грав, компир и други растенија кои ги набљудуваа, скицираа Read more…

Дружење со ѕвездите

Младите истражувачи ноќта на 03.10.2017 во дворот на ООУ „Христијан Тодорвски Карпош“ имаа заедничка дружба со ѕвездите учествувајќи во работилницата на Центарот за космологија. Со помош на г-дин Радан Митровиќ од Скопското астрономско друштво, и со неговиот телескоп и телескопот на КЦК, децата и останатите присутни имаа прилика да се Read more…

Brain Break во ООУ „Владо Тасевски“

Во јуни нашата инструкторка Биба ги изненади учениците од во ООУ „Владо Тасевски“ влегувајќи на час и поканувајќи ги малку да се релаксираат со вежбите кои ги развивме во рамките на проектот „Кинестетичка училница“. Тие заедно со нивната учителка Верче се израдуваа и почнаа прво да се забавуваат низ лесни Read more…