Дружење со ѕвездите

Младите истражувачи ноќта на 03.10.2017 во дворот на ООУ „Христијан Тодорвски Карпош“ имаа заедничка дружба со ѕвездите учествувајќи во работилницата на Центарот за космологија. Со помош на г-дин Радан Митровиќ од Скопското астрономско друштво, и со неговиот телескоп и телескопот на КЦК, децата и останатите присутни имаа прилика да се Read more…

Brain Break во ООУ „Владо Тасевски“

Во јуни нашата инструкторка Биба ги изненади учениците од во ООУ „Владо Тасевски“ влегувајќи на час и поканувајќи ги малку да се релаксираат со вежбите кои ги развивме во рамките на проектот „Кинестетичка училница“. Тие заедно со нивната учителка Верче се израдуваа и почнаа прво да се забавуваат низ лесни Read more…

Креативниот центар Карпош на рафтинг на Вардар

Авантуристичкиот дух кој владее во КЦК е нескротлив и овој пат беше причина за организација на рафтинг по Вардар и тоа во неговиот највозбудлив и најопасен дел од Скопје до Велес. За таа цел на 10 јуни КЦК во соработка со Планинарското друштво „Агроном“ и Планинарско-спортското друштво „Елема“, а со Read more…

Првата реколта во центарот за храна

Осми јуни е историски ден за Центарот за храна кој се наоѓа во ООУ „Вера Циривири – Трена“, а е дел од Креативниот центар карпош. Имено, на тој ден младите производители на храна ги собраа првите плодови од својата работа. Во соработка со компанијата „Евгени“ и Земјоделскиот институт, а под Read more…

Младите копаничари во акција

Членовите на Креативниот центар Карпош – центар за ракотворби кој се наоѓа во рамки на ООУ „Аврам Писевски“ ја сменија локацијата за работа и на 7.06.2017 година работеа во детскиот ликовен центар кој се наоѓа во зградата на Библиотеката „Другарче“ во близина на ТЦ „Лептокарија“. Овие десетина ракотворци полека се Read more…

Што правеа младите енергетичари

Во ООУ „Димо Хаџи Димов“ на се одржа работилница на тема „Извори на енергија“ на која учествуваа 10-ина ученици од училиштата на територија на општина Карпош, а под менторство на големиот ентузијаст и наставник Проф. Јане Ангеловски придружуван од аниматорот Томислав Поповски. На почетокот чичко Зоки (професорот Зоран Поповски) си Read more…

Работилница за хемиски состав на храна во ООУ „Вера Циривири Трена“

Овој викенд во рамки на ООУ „Вера Циривири Трена“  во Центарот за контрола на храна се одржа втората работилница со наслов Хемиски состав на храната  и со тоа се комплетираа активностите на овој центар за учебната година. Целта на овие работилници беше  запознавање на заинтресираните ученици со основите на лабораториска Read more…

КЦК се подготвува за ГЕФ

Во текот на мај Центарот за храна при КЦК во соработка со Земјоделскиот институт, компанијата „Евгени“ и земјоделски производители од субурбаните делови на општина Карпош интензивно подготвуваше проект со кој конкурира пред Глобалниот еколошки фонд на програмата за мали грантови. Целта на проектот е да се возобнови користењето на традиционални Read more…

Младите еколози ги откриваа тајните на водата

Раболтилницата „Тајните на водата“ се реализираше од 16-19.05.2017  и имаше еден сеопфатен пристап во развивањето на СТЕМ компетенциите. Првиот дел од работилницата се реализираше со посета на Центарот за санитарна контрола при ЈП „Водовод“ каде учениците имаа можност да се запознаат со условите и начинот на работа во лаборaторија како Read more…

Работилница за автодизајн и роботика во ООУ „Братство“

Овој викенд во низата работилници кои се организираа во рамки на Центарот за дизајн и роботика во ООУ „Братство“ на ред дојдоа работилниците за автодизајнирање и за роботика. За жал повторно организаторот и аниматорот Томи се соочи со мал број на учесници и тоа за првата 8 ученици, а за Read more…