Приказни за Водно

За жал, голем дел од Скопјани малку знаат за белите дробови на Скопје – за неговото височесто Водно, освен Пантелејмон, крст, жичара. За да не биде така и со учениците од општина Карпош, денес Креативниот центар Карпош организираше теренско истражување на Водно. Триесетина креативци од училиштата во Карпош “навигирани” од Read more…

КЦК ја започнува градинарската сезона

Иако со мало задоцнување, и оваа година повторно креативците од Центарот за храна, при ООУ Вера Циривири Трена стапија во акција. Пластеникот беше уреден, најлонот беше послан, а расадите од градинарските култури засадени. Оваа сезона се пристапи со засадување на полудневни култури, вклучувајќи зелка, карфиол, краставица, тиквички и брокула, за Read more…

Креативците и понатаму дизајнираат

На 31.03 во Центарот за дизајн и роботика во ООУ “Братство” во Тафталиџе 2 кој е дел од Креативниот центар Карпош, се случуваше дизајнирање на ентериери. Десетина креативци-дизајнери прво цртаа тродимензионално соби, канцеларии, кујни, а потоа продолжија со изработка на макети. Ама пусто времето беше кратко, па си го замолија Read more…

КЦК на меѓународната образовна конференција за природни науки

На 23 и 24 март на Природно-математичкиот факултет во Скопје се одржа споменатата конференција со учество на неколку стотини наставници и претставници на образовната администрација од повеќе земји. На оваа конференција, претседателката на КЦК Александра Блажевска го промовираше Креативниот центар Карпош како уникатен модел за обезбедување услови за откривање, следење Read more…

Креативците од КЦК денес беа пиротехничари, но не пиромани!

На гости кај Професорот Методија Најдоски од Хемискиот институт на ПМФ, 24 креативци од Креативниот центар Карпош на 16-ти март си играа со оган. Буквално. Три часа траеше дружбата на учениците од 10-те основни училишта во Карпош со овој ентузијаст, кој освен што е професор е и пиротехничар на бројни Read more…

Креативците креираа логоа

Во рамки на Креативниот центар Карпош, Центарот за дизајн и роботика во ОУ “Братство” прими на гости ученици-креативци кои ги интересира графичкиот дизајн. Под “диригентската” палка на дизајнерот Томи, креативците имаа задачи да креираат логоа на ресторан, фабрика за автомобили и спортски клуб. И искрен да бидам, ич не беа Read more…

КЦК дизајнира

Изминатиот викенд, во Центарот за дизајн и роботика во рамките на Креативниот центар Карпош младите креативци беа воведени во тајните на дизајнот. Шеснаесет ученици од училиштата во Карпош под менторство на младиот дизајнер Томи Поповски изработуваа модели на предмети рециклирајќи пластика, хартија, волница… Ова е прва работилница од циклусот во Read more…

Креативците до магичната формула сонце+ветер+вода=чиста енергија

Денес енергетските креативци од Креативниот центар Карпош беа гости во средното електро-техничко училиште “Михајло Пупин” во Гази Баба. Освен муабетите околу изворите на енергија, одржливиот развој и енергетската состојба во Македонија и во светот кои ги водеа со директорот Ефто, 18-те ученици од основните училишта во Карпош од страна на Read more…

Креативниот центар Карпош со нов претседател

Од пред неколку дена КЦК, доби нов претседател (ка) во ликот на Александра Блажевска – наставник по хемија во ООУ “Јан Амос Коменски”. Станува збор за еден исклучителен професионалец, но во исто време и ентузијаст кој не сака настава колку да помине времето. Напротив. Нејзините иновации во наставата кои се Read more…

КЦК оди понатаму со светот на габите

Во новото полугодие Креативниот центар Карпош продолжува со својата мисија да создава услови за работа со талентирани и заинтересирани ученици за занимавање со истражувачка работа. Денес во Центарот за ботаника и микологија при ООУ “Петар Поп-Арсов” гостуваше Д-р Катерина Русевска од Миколошката лабораторија при ПМФ. Нејзини домаќини беа 23 ученици Read more…